Insiktsfull recension

av | jan 19, 2021

Jag vill tacka Jeanette Bäfverfeldt för en fin och viktig text om min bok. Hon skriver bland annat så här:
”Jag undrar samtidigt: Är hon så aningslös, varför går hon inte? Aningslös var jag också när jag var tjugo. Även i vuxna kvinnors liv skuggas kärleken av brist på klarsynthet. Förtrycket gör något med en och modet försvinner och ersätts med en djup rädsla. Till slut är hon – Ingen.”
Det var verkligen så det var. Efter en lång tid av nedvärdering och kräkningar är det svårt att veta vem man är och att finna sig själv. Om du är intresserad av att läsa min bok eller har andra frågor skicka gärna ett mejl till mig: ulrika@.ordaom.se
Här kan du läsa recensionen i sin helhet:
Jag har läst Ulrika Jannert Kallenbergs bok: Det enda jag kan göra är att gå. En smärtsam, verklighetsnära skildring om våld och förtryck i en relation, som hon beskriver mycket hudlöst och på ett nästan mikroskopiskt närgånget sätt.
Han försöker tämja henne. Själva spontaniteten i hennes hjärta och uppenbarelse går förlorad.
Jag undrar samtidigt: Är hon så aningslös, varför går hon inte? Aningslös var jag också när jag var tjugo. Även i vuxna kvinnors liv skuggas kärleken av brist på klarsynthet. Förtrycket gör något med en och modet försvinner och ersätts med en djup rädsla. Till slut är Hon – Ingen.
Många kvinnor, oavsett ålder, har svårt att ta sig ut ur destruktiva relationer. En dag, vid någon tidpunkt är förtrycket så normalt att Hon börjar räkna med, att han ska explodera och börja slå igen, frågan är bara: När?
Det är att viktigt prata om våld och övergrepp som ökar i bland kvinnor och män i Sverige. Men vi måste också tala om kvinnlig och manlig sexualitet och vikten av att känna sitt eget värde, njutning, och kunna sätta gränser.
Visa fram alltsammans: både den positiva kraften i sexualiteten. Den ungdomliga, nyfikenheten och begynnande lusten, och hur den kan samexistera med risken för att bli förnedrad eller förnedra och vad den konflikten kan innebära för en kvinna och en man. Vi måste tala om vad ett Ja och Nej betyder enligt lag i Sverige och syna våra värderingar och synsätt som ligger till grund för kvinnors och mäns möjligheter att växa och utvecklas som jämlikar.
Till Dig som har en dotter eller son – uppmana dem att läsa boken och läs den själv. Den är bra att samtala kring – för just samtala om våld och könsförtryck måste vi göra. Det är bara genom kunskap som kvinnor och män i alla åldrar kan lära sig att möta och hantera våldet. Och den kunskapen saknas ofta när den så väl behövs.
Du som känt av förtryck i din eller någon nära anhörigs relation – ge bort boken som en viktig gåva.

Arkiv

Pin It on Pinterest