Ifall du vill bläddra lite i boken >>

Min pappa trodde att våra liv – min bror Mikaels och mitt – skulle bli bättre utan honom. ”Jag tror jag hjälper mina barn. Livet går vidare. Döden har sin tid och för min del nu”, skrev pappa i sitt avskedbrev.

När en människa tar sitt liv har det gått så långt att han eller hon inte längre kan tänka logiskt och se konsekvenser. Min bok Döden ingen talar om kom ut 2015 och handlar om hur det var att växa upp med en pappa som tagit sitt liv och den tabubeläggning som omgav hans död och hela honom. Den beskriver efterlivet och de svårigheter som finns när man inte talar om det så hänt. 

Fotografiet på min pappa är taget i närheten av hans föräldrahem i Böda under februarilovet 1957. Han var där tillsammans med sin kusin Gunnar Jannert som tog bilden. ”Jag tror att detta var sista gången jag var i Böda tillsammans med Bosse”, säger han. Tio år senare drabbades min pappa av en depression och tog sitt liv. 

Föreläsningar - att tala om självmord kan rädda liv

Jag kommer gärna och berättar om mina erfarenheter av att vara anhörig till någon som tagit sitt liv. Jag pratar om den skuld och skam många kan uppleva som anhörig och hur svårt det är att inte få svar på sina frågor om det som hänt och att hela tiden mötas av en mur av tystnad. När en människa dör i självmord får det oftast livslånga konsekvenser för de anhöriga och ingenting blir sig någonsin likt igen.

Det kan vara svårt för människor som inte är drabbade att förstå och därför kan anhöriga bli väldigt ensamma med sin sorg – många är rädda för att möta dem. Psykisk ohälsa och självmord är fortfarande tabubelagt och i samband med mina föreläsningar möter jag ofta människor med liknande erfarenheter som mina. Jag brukar också läsa lite ur min bok och prata om de föreningar som finns att vända sig.

Om du är intresserad av att anlita mig som föreläsare ta kontakt med mig så diskuterar vi hur ett upplägg skulle kunna se ut – jag är mycket flexibel och kan ha längre eller kortare föreläsnigar beroende på situation.

Du kan hitta boken här:

Det är döden ingen talar om – Bohusläningen

I sorgen efter sin mamma föddes boken Döden ingen talar om. Den handlar om Ulrikas uppväxt som präglas av frånvaron av …

 

Fler artiklar

booqla.com

 

Boken får pris

Döden ingen talar om fick Suicide Zeros hedersomnämnande för bästa rapportering om självmord 2015. Juryns motivering: 

”En bok som nyanserat och gripande skildrar tabubeläggningen, skulden och skammen efter hennes pappas självmord. Genom att läsaren får följa Ulrika på hennes livsresa blir det tydligt hur vuxenvärldens tystnad om självmord sätter djupa spår i barnet och hur det påverkat henne till den hon är i dag; erfarenheter som många efterlevande kan känna igen sig i. Boken åskådliggör hur viktigt det är att öppet tala om självmord, inte minst med barn, och att självmord är ett oerhört stort samhällsproblem som vi alla måste göra vad vi kan för att förebygga.”

– Jag kände mig överlycklig och hedrad. Självklart var jag mycket tacksam och stolt över hedersomnämnandet för egen del men också för att det är så oerhört viktigt för mig att få vara en av dem som hjälper till att lyfta tabun kring självmord. 

Ulrika Jannert Kallenberg.

Citat:

Boken berörde verkligen mitt innersta. Den är välskriven och har ett språk som förmedlar bilder, dofter och känslor så att man nästan tycker att man är där. Du lyckas också förmedla barnets och den unga människans vilsenhet inför livets stora frågor på ett sätt som ger igenkänning.

Margreth  (Facebook)

Tack för en underbar bok. Har själv i många år, burit dom tankarna att alla skulle få det bättre om jag inte levde. Denna bok har gett ett helt nytt perspektiv på den tanken. Underbart fantastiskt bra bok.

En liten fin text från en läsare

Ulrika Jannert Kallenberg läser själv in sin bok och hon gör det fantastiskt bra. När jag läste boken tyckte jag att den var så berörande och nära, en av de mest personliga böcker jag någonsin läst. Jag kan säga att den är nästan ännu bättre som ljudbok. Vackert språk, perfekt intonation och en ljuvlig skånska. Lyssna!

Joanna Björkqvist
journalist  och författare

Följ min gärna på bokens egen Facebooksida
Döden ingen talar om.

Vi måste våga prata om självmord (Karlavagnen,P4)

I Karlavagnen vågade man prata om självmord. Jag medverkade och pratade om mina erfarenheter. Marcus Eriksson och Camilla Rosenkvist från Suicide Zero berättade bland annat hur vi kan prata med varandra om hur vi mår. De beskrev också hur vi kan närma oss medmänniskor som vi ser har det jobbigt och hur vi kan upptäcka tecken på att någon mår dåligt. Lyssna gärna på programmet!

Nedan finns en länk till Karlavagnen som sändes söndagen 19 januari 2020 med programledare Kim Kärnfalk.

Intervju av HOI TV (bokmässan 2015)

Fjärilarnas podcast

På Fjärilarnas podcast kan du lyssna på ett avsnitt som handlar om mina erfarenheter av min pappas självmord. Berättelsen bygger på min bok Döden ingen talar om.

Läkaren och KBT-terapeuten Ludmilla Rosengren som själv förlorat en dotter i självmord har startat podcasten som handlar om olika personer som tagit sina liv.

Ulrika Jannert Kallenberg
Ljungs Kärr Solängen 316
459 30 Ljungskile

Mobil: +46 73 831 64 51

Följ mig gärna här:

FB1 | Ulrika Jannert Kallenberg

FB2 | Döden ingen talar om

Pin It on Pinterest