Senaste boken

Tillräckligt bra

Nu har Birgit Vanderbekes femte roman kommit ut på svenska i min översättning. Det är en skruvad berättelse om att bli mamma, om moderskapets irrgångar, om hur den stora lyckan också kan vara det knäppaste som överhuvudtaget kan hända.
Vanderbekes böcker är fristående kortromaner, med vissa drag gemensamma. I centrum finns alltid en familj som flytt från öst till väst innan muren revs, vilket skänker ett intressant insider-outsider-perspektiv åt framställningen. 

 

Översättningar

Att få kliva in i litteraturens värld

Att översätta är för mig att binda samma de två ting som jag tycker allra roligast att arbeta med – språk och att skriva. Jag studerade språk under många år och arbetade sedan som journalist en längre tid . Det var först när jag började översätta som jag kände att jag verkligen kunde binda samman skrivandet och språken som jag studerat.

Jag har haft turen att få översätta många olika slags böcker – och alla är fantastiska var och en på sitt vis. För mig är det oerhört viktigt att hitta bokens inre röst, lära känna karaktärerna och arbeta utifrån det. Den bok jag just för tillfället översätter känns alltid som det bästa bok jag någonsin läst – så måste det vara. När det gäller översättning tycker jag alltid att det är fantastiskt roligt med nya utmaningar. 

Pengarna eller livet

Birgit Vanderbeke 2019 (Bakhåll)

Det här är Birgit Vanderbekes fjärde roman på svenska. Hennes böcker kastar oss rakt in i de virvlande samlevnadsomöjligheterna, den vardagliga närheten till kärleken och smärtan och maktkonstellationerna som sätter käppar i hjulet för allt det som skulle kunna vara mycket enklare men inte är det. 

Vad kan man egentligen tro på? Som barn trodde hon på choklad. Hennes farmor trodde på kantareller och hattar. Hennes far på bilar med många hästkrafter. Åter andra pratade om frihet. Och om pengar.

I centrum finns en familj som flytt från öst till väst innan muren revs och det blir så tydligt att konsumtionsdrömmarna är ihåliga, och att naiva lyckodrömmar förr eller senare går i kras.

Drömvärldar : Ett liv i konsten

David Lynch, Kristine McKenna, 2018

I Drömvärldar, en skickligt skriven kombination av biografi och memoar, berättar Twin Peaks-skaparen David Lynch för första gången om ett liv levt i det ständiga sökandet efter en unik konstnärlig vision, och om de strider han fått utkämpa för att bringa liv i sina ovanliga projekt. Ibland med lyckade resultat, ibland inte. Lynchs lyriska, ärliga och intima reflektioner ger läsaren nya insikter i filmskaparens universum, och binds samman med biografiska skildringar baserade på mer än hundra nya intervjuer med före detta fruar, familjemedlemmar, skådespelare, agenter, musiker och kollegor. Tillsammans ger de sin egen syn på de händelser och skeenden som format honom.

Drömvärldar erbjuder en unik och aldrig tidigare skådad inblick i en av vår tids mest skygga, gåtfulla och originella konstnärer.

Du ska resa till de nio kontinenterna: mitt liv i och utanför Kina

Xiaolu Guo, 2018 (Alfabeta)

Du ska resa till de nio kontinenterna är författaren och filmskaparen Xiaolu Guos berättelse om sin uppväxt i Kina. Från den fattiga barndomen på landsbygden och i ett kommunistiskt kollektivboende, till åren på filmskolan i Beijing på nittiotalet och vidare till kulturkrocken när hon via stipendium tar sig till London.

Det är en stark skildring av att växa upp som kvinna i ett land där flickor väljs bort vid födseln, av att vara konstnär när censuren är ett ständigt hot – och av att vilja vara lojal mot sina rötter och på samma gång fly dem.

Midnattssolens timme

Cecilia Ekbäck, 2017 (Wahlström & Widstrand)

Den här boken är en historisk spänningsroman om människor, hemligheter och ett mytiskt berg som kastar sin långa skugga över de invånare som lever där. Sommaren 1856. När Magnus Stille blir skickad av sin svärfar, justitieministern, att kartlägga området runt Svartåsen i Lappland tjänar det som täckmantel för ett helt annat uppdrag. Tre män – en präst, en lagman och en ännu oidentifierad man – har nyligen hittats mördade i en prästgård i den avlägsna regionen.

Cecilia Ekbäck är en god berättare, det är suggestivt och spännande – både människor, miljö och mordgåta fängslar. Hon är uppvuxen i Hudiksvall, men bor numera i Kanada och skriver tydligen om svenska obygden på engelska. Att det fungerar så bra bör väl innebära en guldstjärna åt översättaren Ulrika Jannert Kallenberg.

Ragna Fahlander, Hudiksvalls Tidning

Skuggan av Anna

Rebecca James, 2014 (Alfabeta)

När Tim Ellison hittar ett billigt hyresrum i ett vackert gammalt hus i Sydney ser det ut som en lyckträff, men i själva verket får han rummet på underliga villkor och husets ägare, den unga, mystiska Anna, är ovänlig och tillbakadragen. Snart börjar obehagliga saker hända på nätterna och Tim undrar om han lurats in i en fälla.

Skuggan av Anna är en psykologisk thriller för både ungdomar och vuxna. Den handlar om rädsla, förlust, hemligheter och kärlek. Rebecca James skildrar en ung kvinnas väg tillbaka till livet.

Identitetsillusionen : Lögnerna som binder oss samman

Kwame Anthony Appiah 2019
(Fri Tanke Förlag)

Vem tror du att du är? Den frågan är tätt sammanbunden med en annan: Vad tror du att du är? Kön. Religion. Etnicitet. Nationalitet. Klass. Kultur. Idén om identitet och tillhörighet i kombination med hur omvärlden beskriver oss påverkar vår förståelse av oss själva.

Samtidigt har otaliga konflikter världen över sin utgångspunkt i spänningar mellan olika identiteter, som dessutom ofta är baserade på missförstånd eller rena lögner. Men dessa myter skänker våra liv mening och skapar tillit i våra samhällen. De är lögnerna som binder oss samman. Kwame Anthony Appiah är ghanansk-brittisk filosof som är verksam i USA.

Jag är så glad att jag är född

Birgit Vanderbeke, 2018 (Bakhåll)

Detta är Birgit Vanderbekes tredje kortroman på svenska. Det är en otroligt stark text om en barnfamilj som flytt från Östtyskland till Västtyskland i mitten av 60-talet. Det är ett litet barn som är berättare och hon beskriver sitt liv med två dysfunktionella föräldrar. I Birgit Vanderbekes böcker kastas läsaren rakt in i de virvlande samlevnads-omöjligheterna, den vardagliga närheten till kärleken och smärtan och maktkonstellationerna som sätter käppar i hjulet för allt det som skulle kunna vara mycket enklare men inte är det.

Leva vidare. Om en ungdom

Ruth Klüger, 2018 (Faethon)

Nu utkommer boken Leva vidare. Om en ungdom av Ruth Klüger i min omarbetade översättning. Detta är en viktig bok! Detta är en aktuell bok! I boken får vi följa Ruth Klügers resa från Wien, där hon föddes 1931, till Theresienstadt och vidare till Auschwitz-Birkenau och därefter till Gross-Rosen. Under krigets sista månader lyckades hon fly med sin mor och de höll sig gömda fram till krigsslutet. År 1947 emigrerade hon till New York. Hennes blick är en av de klaraste när det gäller hur Förintelsen påverkat dem som överlevde. Hon beskriver också sin komplicerade relation till modern. Detta är ett skarpögt vittnesmål som vägrar förenkla historien eller erbjuda någon falsk tröst.

Fredliga tider

Birgit Vanderbeke, 2017 (Bakhåll)

Boken utspelar sig i Västtyskland under 1960-talet. Berättarjaget är en flicka i åttaårsåldern som bor tillsammans med sin något äldre syster Wasa, lillebror Flori och sina föräldrar i en lägenhet. I boken skärskådas en stressad, neurotisk mamma. Hon vill väl, men hennes gnagande oro för allt stort och smått som kan gå fel gör att ingen i familjen kan känna sig lugn, inte ens en sekund.

Ursprungligen utgiven 1996, och den andra boken i Bakhålls satsning på tyska Birgit Vanderbekes författarskap. En samhällsroman som tar spjärn mot sextiotalets delade Tyskland, liksom en neurotisk mor. En effektiv berättelse, i sensibel översättning av Ulrika Jannert Kallenberg.

LitteraturToppen

Musselmiddag

Birgit Vanderbeke, 2016 (Bakhåll)

Handlingen är enkel: mor, dotter och son väntar på far som snart ska komma hem och serveras musslor till middag. Han har nämligen lyckats extra bra på jobbet just i dag. De tre gör iordning musslorna tillsammans och småpratar i köket. Inför läsaren rullas successivt hela familjens inre liv upp. Stämningen bara stegras och stegras inför den framgångsrike faderns ankomst. 

Romanens väntan blir allt mer på Godot eller Mr Goodbar – frammanad med en frän, iblandJelinekbesläktad humor. Och med lyhörd ordprecision i Ulrika Jannert Kallenbergs svenska tolkning.

Sigrid Combüchen, Svenska Dagbladet

Av två onda ting

Elizabeth George, 2013 (Norstedts)

I den här boken har Elizabeth George samlat ett antal kriminalnoveller. Gemensamt för författarna i antologin är att de vid något tillfälle varit elever till deckardrottningen. Några av bidragsgivarna, som Nancy Pickard, Laura Lippman och Carolyn Hart, är redan etablerade deckarförfattare medan andra inte tidigare publicerats.

En annan gemensam faktor för de tjugotre bidragen är utgångspunkten att skriva en novell utifrån två av dödssynderna: vällust och girighet. Författarna har undersökt vad som händer när man underkastar sig en av dessa synder, eller båda, och vridit och vänt på perspektivet. Resultatet har blivit berättelser om mysterier, misstag, missförstånd och mord.

Denna dödens kropp

Elizabeth George, 2011 (Norstedts)

Kriminalkommissarie Thomas Lynleys långvariga och känsloladdade frånvaro efter mordet på hustrun får äntligen sitt slut när han kallas tillbaka till Scotland Yard. Han blir inblandad i en utredning kring mordet på en ung kvinna som hittats knivhuggen på en förfallen kyrkogård i London. Lynleys gamla gäng litar inte riktigt på den nya avdelningschefen Isabelle Ardery, vars ledarstil verkar gå alla på nerverna. Faktum är att Lynley är den enda som kan se igenom hennes hårdhudade fasad och upptäcka något annat, en väl dold sårbarhet. Barbara Havers och Winston Nkata följer mordspåret söderut. På landsbygden upptäcker de en vacker men underlig plats där gamla traditioner är i bruk. Främlingar är inte särskilt välkomna.

Scarpetta

Patricia Cornwell, 2010 (Norstedts)

Kay Scarpetta får i uppdrag av polisen i New York att undersöka en psykiskt sjuk patient på Bellevuesjukhusets fängelseavdelning. Patienten Oscar Bane har särskilt frågat efter Scarpetta och när hon kommer dit börjar han prata. Den historia han berättar visar sig vara den mest makabra hon någonsin hört. Skadorna, säger Bane, uppkom vid ett mord han själv inte begick … Är Oscar Bane en psykiskt sjuk kriminell, en stalker fixerad vid Scarpetta – eller är hans paranoida historia sann? I så fall är det han som är förföljd av den verkliga mördaren. En sak vet Scarpetta helt säkert och det är att en kvinna blivit torterad och mördad och att fler offer är att vänta …

Lowboy

John Wray, 2009 (Alfabeta)

Tidigt en morgon i New York kliver Will Heller, en paranoid och schizofren sextonårig, på tåget till stan. Som de flesta människor tror Will att jorden kommer att gå under på grund av klimatförändringar. Men olikt de flesta människor tror Will att just han kan göra något åt det. Han har bara några timmar på sig och därför har han stuckit från sjukhuset och är på rymmen utan sina mediciner.

Den första av John Wrays romaner som översätts till svenska är ett litet mästerverk. Han är som en modern Holden Caulfield fast utan cynismen. Det är en strålande bok.

Patrik Svensson, Sydsvenskan

Lögnen

Jacqueline Winspear, 2008 (Norstedts)

I den här boken arbetar Maisie Dobbs med tre olika fall. Ett av uppdragen är att ta reda på om Sir Cecil Lawtons son Ralph verkligen dog under sin krigstjänstgöring i Frankrike. Den döende modern lady Agnes var övertygad om att Ralph överlevt kriget och på sin dödsbädd får hon sin make att lova att han ska göra nya efterforskningar.

Priscilla, Maisies vän sedan skoltiden, ber även hon om hjälp. Priscillas bror Peter försvann under kriget och familjen har aldrig fått klarhet i omständigheterna kring hans död. Dessutom utreder Maisie tillsammans med sin assistent Billy Beale ett fall med en fjortonårig flicka som misstänks för mord.

Maisie Dobbs

Jacqueline Winspear, 2006 (Norstedts)

Maisie Dobbs är en ovanlig person. 1929 startar hon en detektivbyrå i London. Tidigare har hon arbetat som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem, studerat vid universitetet i Cambridge och under första världskriget tjänstgjorde hon som sjuksköterska i Frankrike. Maisies första fall som privatdetektiv sätter hennes intelligens och klokhet på prov. Under mystiska omständigheter har en ung man dött sedan han donerat hela sin förmögenhet till ett hem för krigsskadade män.

Även om detektivromaner inte är din grej så kommer du att älska Maisie Dobbs.

New Woman

Med lätta bevis

Jacqueline Winspear, 2007 (Norstedts)

Ett händelserikt år har passerat sedan Maisie Dobbs installerade sig som privatdetektiv på Fitzroy Square i London. Plötsligt kontaktas hon av Joseph Waite, en mycket förmögen man. Hans dotter har försvunnit och nu ger han Maisie i uppdrag att finna henne och återföra henne hem.

Det som kännetecknar en bra andrabok som ”Med lätta bevis” är att man vill läsa dess efterföljare.

New York Times Book Review

Labyrinten

Kate Mosse, 2007 (Norstedts)

Platsen är Carcassonne i södra Frankrike och året är 1209. Den unga kvinnan Alaïs får överta en mystisk bok av sin far, en bok han hävdar innehåller den sanna graalens hemlighet. Trots att Alaïs inte förstår innebörden av de egendomliga orden och symbolerna i boken vet hon att ödet har utsett henne att skydda den.

Under en arkeologisk utgrävning i bergen utanför Carcassonne år 2005 snubblar Alice Tanner över två skelett i en mörk grotta. I kryptan förnimmer hon en överväldigande känsla av ondska och inser att hon på något sätt kan förstå de uråldriga tecknen som ristats i stenen. Alldeles för sent blir hon också medveten om att hon dragit igång en fruktansvärd serie händelser som sammanlänkar henne med katarernas öde för 800 år sedan. Och med Alaïs …

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Mark Haddon, 2003 (Wahlström & Widstrand)

Christopher är femton år och lider av en lindrig form av autism. En dag hittar han mrs Shears hund ihjälslagen och bestämmer sig som självaste Sherlock Holmes för att lösa fallet. Men under den döda hunden ligger lögner och dunkla känslor begravda.

Jag blev fullständigt tagen av Christopher, av hans mod och beslutsamhet och rörande omsorger om sin råtta – av hans inneboende värme och mänsklighet …

Kerstin Lindman-Strafford i Hufvudstadsbladet

Den sanna och enastående berättelsen om systrarna Hunt

Elisabeth Robinson, 2005 (Norstedts)

Olivia Hunt har kommit till en vändpunkt i livet. Hon har fått sparken som producent på det stora filmbolaget och hennes pojkvän Michael har lämnat henne. När allt känns som mest hopplöst får hon veta att hennes syster Maddie har fått leukemi. Olivia slits mellan viljan att finnas till hands för sin syster och att förverkliga sin stora dröm att få producera en film om Don Quijote.

Den här boken får mig både att skratta och falla i gråt. Hur många böcker gör det i dag?

Time

Undergången – Hitler och slutet på Tredje riket

Joachim Fest, 2004 (Wahlström & Widstrand)

Joachim Fest koncentrerar sin berättelse kring livet i Hitlers bunker under rikskansliet i centrala Berlin. Han har försökt ge en helhetsbild av det förvirrade förloppet i Tredje rikets upplösningsskede … Hitler blir i Joachim Fests bok en skrupelfri maktbesatt varelse som mist sin strålglans men som fortfarande har ett grepp om några av sina trogna. Joachim Fest har inskjutit reflekterande partier som tar fasta på hur detta historiska skeende kunde inträffa. Det är utmärkt.

Eva Ström, Sydsvenskan

Leva vidare

Ruth Klüger, 2002 (Wahlström & Widstrand)

Alltför länge har det dröjt innan Ruth Klügers enastående självbiografi ”Leva vidare” blivit översatt till svenska. Nu kan man äntligen läsa den i Ulrika Jannert Kallenbergs utmärkta översättning.

Monica Nagler i Judisk Krönika

Leva vidare av Ruth Klüger … är en gripande berättelse om vänskaper sida vid sida med mänsklig egoism och ondska. Det är därtill en lika gripande berättelse om ett komplicerat och konfliktfyllt förhållande mellan mor och dotter. Det som imponerar på mig är emellertid Klügers klarögdhet och djupa, närmast intuitiva insikter i människors psyken, i människors reaktioner inför Förintelsen och de Förintelsens offer som dessa möter. Det som gör denna bok till ett av de mest unika dokumenten om Förintelsen – dess mekanismer och allas – även mina, naturligtvis – reaktioner inför den och inför de överlevande, är att Klüger inte i första hand fokuserar på grymheter eller på nynazister och Förintelseförnekare, utan på vardagliga reaktioner och en antisemitism som vid första betraktelsen inte förefaller att vara en sådan.

Mats Gellerfelt i Svenska Dagbladet

Välkommen att ta kontakt!

Ulrika Jannert Kallenberg
Ljungs Kärr Solängen 316
459 30 Ljungskile

Mobil: +46 73 831 64 51

Följ mig gärna här:

FB1 | Ulrika Jannert Kallenberg

FB2 | Döden ingen talar om

Pin It on Pinterest