om mig

Översättning och skrivande är min passion

Jag har haft förmånen att arbeta med en mängd olika uppdrag som att översätta skönlittertur, dokumentera konferenser, skriva artiklar till dagspress och facktidskrifter, vara ledare för skrivarkurser, coacha blivande författare samt jobba som redaktör, lektör och språkgranskare.

Mitt språkintresse började redan tidigt och förde mig ut i världen – till Tyskland och till USA. När jag  efter språkstudier och diverse jobb utomland återvände till Sverige utbildade jag mig först till journalist och senare till litterär översättare. Jag har en magisterexamen i tyska, engelska, ryska och litterär översättning.

Min självbiografiska debutroman

Jag förlorade min pappa i självmord när jag var fyra år gammal, vilket påverkat mig på många sätt, och det tog lång tid innan jag kunde bearbeta mina upplevelser tillräckligt mycket för att skriva boken. Jag är glad över att många läsare hört av sig och berättat att boken hjälpt dem, gett dem tröst och att de har kunnat känna igen sig i mina erfarenheter.

Boken har levandegjort min pappa på ett sätt som inte varit möjligt tidigare och nu känns det inte längre som om han är en skuggestalt som inte får lov att ta någon plats i mitt liv.  Jag har fått möjlighet att möta människor som har kunnat berätta vardagliga saker om min pappa, sådant jag aldrig hört förut. 

Det som kanske hjälpt mig allra mest är att människor lyssnat på min berättelse och det är första gången i mitt liv som jag känner att någon lyssnat på mig när det gäller min pappa. 

För mig är det viktigt att sprida kunskap om psykisk ohälsa och självmord – kunskap leder till att vi kan rädda liv! 

Jag är medlem i:

Översättarcentrum

Författarcentrum väst

Sveriges författarförbund

Jag och mina djur

Jag har alltid varit djurtokig och en hund var det jag önskade mig mest av allt när jag var barn. Det blev en undulat som hette Titti, hamstern Tusse och marsvinet Hampus, samt en hel mängd med vandrade pinar, nyckelpigor och sniglar. Efter skolan gick jag ut med grannskapets alla hundar och jag cyklade långt utanför stan bara för att få möjlighet att klappa en häst.
Bristen på djur under barndomen har jag sannerligen tagit igen. Just nu har jag en hund, två katter och två hästar i familjen.

På bilden syns min älskade Mr Darcy som fanns vid min sida i vått och torrt, han blev tretton år gammal.

Ljungskile ...

Som barn och ung bodde jag i Lund och jag tillbringade somrarna i Barsebäck och på Öland. Efter gymnasiet blev det mycket resor och jag bodde under längre tider i USA och Tyskland. 

När jag återvände till Sverige började jag  på Ljungskile folkhögskola och bortsett från några avstickare till Göteborg, Mölndal och Värnamo, har jag blivit kvar här i den vackra viken där havet möter en underbar natur med små öar, skogar och sjöar. 

Välkommen att ta kontakt!

Ulrika Jannert Kallenberg
Vällebergsvägen 19
459 30 Ljungskile

Mobil: +46 73 831 64 51

Följ mig gärna här:

FB1 | Ulrika Jannert Kallenberg

FB2 | Döden ingen talar om

Pin It on Pinterest